Po víkendovej búrke vytopila voda zo strechy byty na Štefánikovej ul.

20.07.2009 Prešov

Prešov 20. júla (TASR) – Mnohí obyvatelia bytovky na Štefánikovej ulici v Prešove nemohli využiť uplynulé víkendové dni na oddych.
Sobotná večerná búrka spojená s asi dvojhodinovým dažďom pravdepodobne zapríčinila vytopenie viacerých bytov v dome.
Nemilé prekvapenie čakalo doma aj majiteľa bytu na šiestom podlaží vchodu č. 19, ktorý bol od piatka s rodinou na chate. Keďže v sobotu v noci bola búrka, rozhodli sa vrátiť domov.
\"Zistili sme, že na niekoľkých miestach tečie zo stropu voda. Mali sme mokré steny, koberec plával vo vode a po technologickej šachte, kadiaľ vedú plynové a vodovodné potrubia, silno stekala voda až do pivničných priestorov, \" opísal stav majiteľ bytu.
Voda zo stropu kvapkala ešte aj dnes na poludnie, napriek tomu, že strecha už bola suchá. Škody majiteľ odhadol na zhruba 1000 eur (30.126 Sk), pretože bude musieť opraviť vnútorné omietky a vymaľovať kompletne celý byt. Zatečenie bytov podľa neho mohlo pravdepodobne spôsobiť aj nedostatočné zabezpečenie strechy proti dažďu. Tú totiž opravovali od začiatku minulého týždňa pracovníci dodávateľskej firmy z Košíc.
Ako dnes uviedla pre TASR domová dôverníčka Eva Stašová, zatopené neboli len byty na vrchnom podlaží, ale voda sa dostala podľa jej zistení do viacerých bytov pod nimi a podobne to bolo aj na najvyššom poschodí vo vedľajšom vchode.
Problémy so strechou na tejto bytovke registrovali obyvatelia už 10 rokov. Podľa Stašovej však doteraz voda zatekala len na niektorých miestach bytov na vrchnom poschodí. \"Vybrali sme firmu Izolplast Košice, s ktorou sme sa dohodli, že práce ukončí v prípade priaznivého počasia v priebehu dvoch týždňov. Predpokladané náklady sa pohybovali v sume 27.718 eur (835.032 Sk), \" vysvetlila domová dôverníčka.
Čo konkrétne mohlo spôsobiť prienik vody do bytov Stašová zatiaľ uviesť nevedela. Pravdepodobne to však podľa nej súvisí so stavebnými prácami na streche. V prípade, že sa potvrdí nedodržanie správneho postupu zo strany dodávateľa prác, budú žiadať, aby sa s vlastníkmi dohodol na oprave alebo na finančnom odškodnení.
Konateľ firmy Juraj Šošovička dnes pre TASR uviedol, že pri oprave strechy pôvodnú hydroizoláciu podľa dohody nevymieňali. Tá vraj bola v pomerne zlom stave a ich zamestnanci v podstate len odstránili vzduchové bubliny a zaplátali väčšie poškodené plochy. Neskôr na strechu položili polystyrén, ktorý sa prelial zľahčeným betónom a ten napustili penetračným náterom. Zostávalo už len položiť vrchnú izolačnú lepenku. Do tej doby však museli počkať niekoľko dní, aby betón vyschol.
Jedným z dôvodov, prečo dočasne neprekryli plochu, bolo podľa Šošovičku aj to, že ide o mokrý proces a dochádzalo by k zlému odparovaniu vody a samotného penetračného náteru, ktorý je niekoľko hodín po nanesení horľavý. Akékoľvek porušenie technologického postupu pri vykonaných prácach konateľ firmy odmieta.
 

Vyberte región